Notranja in distribucijska logistika sta v podjetjih vse bolj pomembni

Distribucijska logistika predstavlja enega od podsistemov logistike, kamor uvrščamo tudi nabavno, poprodajno in notranjo logistiko. Distribucijska logistika obravnava tok gotovih proizvodov od proizvajalca oz. prodajalca do končnih uporabnikov tako da pride proizvod v roke porabnika v zahtevani količini in kakovosti, ob pravem času in na pravem času, nepoškodovan in z optimalnimi stroški. Če želijo biti konkurenčna, morajo proizvodno usmerjena podjetja svoje izdelke dostaviti svojim kupcem v najkrajšem možnem času, v dogovorjenih količinah in ustrezni kakovosti. Da bi vse to dosegli, morajo skrbno načrtovat vsak proces, ki se odvija v sklopu distribucijske logistike. Notranja logistika je začetek, konča pa se pri prevzemu pošiljke. V okvir delovanja distribucijske logistike štejemo skladiščenje proizvodov, zunanji transport, potrebne manipulativne operacije in s tem povezana administrativna dela.


Procesi distribucijske logistike se začnejo že z notranjo logistiko, ko se končni izdelki predajo iz proizvodnje na mesto, po navadi na skladišče gotovih izdelkov ali distribucijski center, in jih je potrebno ustrezno pripraviti na odpremo in naklad na ustrezno transportno sredstvo (notranja logistika). Osnovno načelo notranje logistike je čim bolje izkoristiti prostor in skrajšati poti in čas pretoka materiala. Ustrezna organiziranost skladiščnega prostora je pri tem ključna. Distribucijska logistika pa je nadaljevanje tega koraka.

notranja ali distribucijska logistikapaketna distribucija

Paketna distribucijska logistika – nadaljevanje notranje logistike

Paketna distribucija predstavlja ekonomičen in učinkovit način dostave pošiljk. Paketna distribucija zajema 3 korake:

  1. sprejem;
  2. koncentracijo in usmerjanje;
  3. odpremo in vročitev.

 

Pri paketni distribuciji je celoten proces izvedbe distribucijske logistike ključnega pomena. Vse od prevzema paketa pri pošiljatelju (notranja logistika) do dostave paketa prejemniku. Pomembni elementi poleg procesa izvedbe paketne dostave so tudi tovorna in dostavna vozila, varstvo okolja, sodobna tehnologija, dokumentacija in konkurenca v paketni distribuciji.

Če želite, da bi bila paketna distribucija proizvoda narejena po vaši meri, vas vabimo, da nas obiščete. Nudimo vam namreč ugoden najem skladišča in poslovnih prostorov z vso potrebno infrastrukturo za notranjo logistiko. Objekt se nahaja v poslovni coni Primskovo v Kranju, 1 km od avtocestnega izvoza Ljubljana - Karavanke in 5 km od mednarodnega letališča Jožeta Pučnika Brnik. Izjemna lokacija zagotavlja neposredno bližino infrastrukturnih povezav in razpoložljivost podpornih dejavnosti za nemoteno distribucijsko logistiko, kot so banka, pošta, policija in carina.

Distribucijska logistika in z njo povezana paketna distribucija še nikoli ni bila tako enostavna. Vabljeni.